2010 m. spalio 28 d., ketvirtadienis

Pagrindinės klaidos pokalbio dėl darbo metu

Yra galybė rekomendacijų apie tai, kaip teisingai surašyti CV ir kokius klausimus uždavinėti potencialiam darbdaviui telefoninio pokalbio (kuris paprastai įvyksta iki susitikimo) metu, norint suprasti, ar tas darbas jums tinka ir ar jums iš viso verta gaišti laiką – savo ir darbdavio – susitikimui, kuris gali neduoti jokios naudos.Aptarsime pagrindines klaidas, kurias daro kandidatai, nepraėję atrankos.

Netvarkinga išvaizda
Interviu prasideda iškart, kai tik įžengiate į biurą, todėl turėkite omenyje, kad bus vertinamos ne tik jūsų profesinės savybės, bet ir tai, kaip atrodote. Ne paslaptis, kad kartais žmogaus atsisakoma vien todėl, kad jis atrodo netvarkingai. Bet kuri įmonė turi savo įsivaizdavimą apie idealų darbuotoją ir jo išvaizdą.

Finansiniai reikalai
Tarp pagrindinių klaidų taip pat minimas žmogaus nesugebėjimas atsakyti į klausimą, kaip jis mato tolesnį savo tobulėjimą, ir netikslus pageidaujamos pozicijos įsivaizdavimas. Užuot susitelkę ties pokalbiu apie būsimas pareigas, potencialūs darbuotojai daugiau domisi tuo, kiek jiems mokės. Domėjimasis tik finansiniais reikalais pakerta pasitikėjimą darbuotoju.
Arogantiškas elgesys
Nemokėjimas palaikyti pokalbio, nepagarba pašnekovui, deja, nemažos dalies žmonių bėda. Daugelis mano, kad žmogiškųjų išteklių specialistas – tik bereikalinga grandis tarp darbuotojo ir darbdavio. Tačiau jei norite gauti darbą, susitaikykite su tuo, kad kiekviena save gerbianti kompanija turi personalo vadybininką, kuris taip pat, kaip ir jūs, išmano savo darbą. Susitikimo metu pademonstruokite, kad mokate klausytis pašnekovo. Prisiminkite – arogantiškas elgesys dar niekam nepadėjo gauti darbo.
Mąstymo šabloniškumas
Jei mėgstate skaityti straipsnius apie tai, „kaip teisingai elgtis interviu metu“, jei žinote, ką kalbėti, ir turite pasiruošę atsakymus, - jūsų šansai menki. Atsakymų šabloniškumas ir nuobodūs monologai, surepetuoti namie priešais veidrodį, šiuolaikiniame pasaulyje jau nebėra vertinami. Maža to, pasiruošimas namie laikomas brandaus požiūrio ir operatyvios reakcijos nebuvimo ženklu. Savaime aišku, jūsų pašnekovas visuomet ras būdą, kaip išmušti jus iš vėžių netikėtu klausimu, todėl improvizuokite ir stenkitės būti nuoširdūs.

Per mažas savęs vertinimas
Darbdaviai nemėgsta kuklių, užsispaudusių kandidatų. Jei jūs nesugebate įvertinti savo asmeninio įnašo į projekto ar kompanijos plėtrą, personalo atrankos atstovas įvertins jus kaip darbuotoją-vykdytoją, kuris nesusimąsto apie savo pareigas ir atsakomybes. Tai, žinoma, jums neišeis į naudą. Kalbėdami apie buvusią darbovietę, stenkitės vengti įvardžio „mes“, akcentuokite savo asmeninius profesinius pasiekimus.

Nesusipažinimas su kompanija
Ir paskutinis dalykas: jei ruošiatės į interviu, susipažinkite su kompanijos filosofija, jos istorija. Sutikite, bus juokinga, jei nežinosite, kiek metų egzistuoja kompanija, kuo užsiima ir kas jos pagrindiniai konkurentai.
Laikantis šių paprastų taisyklių, sudaryti gerą įspūdį per interviu bus kur kas paprasčiau.

2 komentarai: